
Tomaten
Komkommers
Ui
Paprika's
Peterselie
Blikje tonijn (op water)
Ei
Zwarte olijven
citroen
olijfolie
Andere groenten (knapperig gekookt)
Met een restje rijst kan je de zon weer in huis halen. Dit simpel recept voor wanneer je wat rijst over hebt, geen zin om te koken en toch voedzaam wil eten. Of wanneer je het zonde vindt om iets weg te gooien. Ik at dit voor de eerste keer in Nice en misschien smaakte het daarom wel zo lekker dat ik het recept nooit ben vergeten.
In de loop der jaren heb ik wel het oorspronkelijke recept aangepast. Lees verbeterd, maar ik wil de Fransen niet voor het hoofd stoten, dus: verbeterd. Ik heb in de vinaigrette de azijn vervangen door citroen, dat maakt het de salade net even frisser - niet bijster origineel, maar gewoon gejat uit de Libanese keuken waarin deze salade een variant kent: Taboulet.
In taboulet zitten dezelfde ingrediënten, maar is alles kleiner gesneden en de rijst is vervangen door bulgur. En de Libanezen strooien overvloedig met mint en met Taboulet gaat dat nog, maar eigenlijk vind ik dat niet zo lekker. Dit recept is beter.